Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Magnus Mateo Edström på tre frågor om de höga vattennivåerna. Sjön Roxen är snart uppe i samma nivåer som man hade 1985 – och då orkade inte skyddsvallarna med. Se mer i klippet. Foto: Tobias Holmqvist/Axel Brantemo/SVT

Tre frågor om: Väldigt höga vattennivåer: ”Hoppas vallarna står emot”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det väldigt höga vattennivåer på flera håll i Östergötland. Bland annat sjön Roxen ser nivåer som tangerar nivåerna från 1985 – då skyddsvallarna brast.

Magnus Mateo Edström är Klimatanpassningssamordnare och tjänsteperson i beredskap. Enligt honom är situationen allvarlig.

– Det här har byggts upp under väldigt lång tid egentligen. Vi hade en väldigt torr vår och försommar. Och sen ungefär mitt på sommaren började det regna sedan har det fortsatt regna och fyllt upp alla våra sjöar och vattendrag hela hösten. Och nu kommer snösmältningen på det, säger han.

I klippet svarar Magnus Mateo Edström på tre frågor om vattenläget och särskilt det kritiska läget i sjön Roxen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.