Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– WISE kommer att i högsta grad bidra till en hållbar värld. Hör ledaren för flermiljardersforskningen på materialen som ska rädda miljön. Foto: Magnus Bergström

Nästan tre miljarder till LiU – ”Största satsningen någonsin i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

2,7 miljarder ska snabba på omställningen till en hållbar värld, när Linköpings universitet blir värd för ny svensk forskning på nya och återvinningsbara material.

WISE som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är en av de största satsningarna i världen för hållbar material.

– Vi ska ju leverera fantastisk teknologi, så att vi snabbar på omställningen till en hållbar värld, det är det som är huvuduppgiften, säger ledaren för hela projektet, Liu-professorn Magnus Berggren.

”Blir inte toppstyrd”

Nya magnetiska material för eldrivna bilar, miljövänliga ersättningsmaterial för giftiga metaller, hundraprocentigt återbruk av dyrbara material är några exempel i den här flermiljardsatsningen på forskning inom Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability, WISE.

Campus Norrköping med programkontor blir centrum och Linköpings universitet värd för de sex universitet som deltar.

– Men forskningen blir inte toppstyrd, säger Magnus Berggren utan kommer att fyllas med innehåll av de intelligenta unga begåvningar som rekryteras från hela världen liksom från Sverige.

25 nya forskargrupper

25 internationella forskargrupper till de sex universiteten ska headhuntas liksom en forskarskola med 360 doktorander och postdoktorer.

– Vi har ju stor teknikutveckling av bränsleceller, vindkraft osv. Men en stor utmaning idag är att lagra all elektrisk energi på ett smart sätt, utmed våra kraftledningar, i våra hem, i våra mobila applikationer och när vi själva kör runt. Helt enkelt miljövänlig teknik för lagring av energi, säger Magnus Berggren.

Tror på snabbt resultat

De första utlysningarna kommer till sommaren och förhoppningsvis ska hälften av de 25 internationella forskargrupperna vara på plats 2023.

– Det kommer inte att var en enda student inom naturvetenskap och ingenjörsvetenskap som inte kommer att känna till det här programmet. Och jag tror att forskningsamarbetet med industrin kommer att generera resultat redan om ett eller två år, medan de nya utbildade doktorerna kommer ut om fyra eller fem år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer