Signe Skogstjärna, David Sohl och Victor Nyberg Foto: Yrkeslandslaget

Tre unga östgötar till yrkes-VM i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

En ung tjej och två unga killar hör till det svenska yrkeslandslag som far till yrkes-VM i ryska Kazan i augusti. Sverige deltar med 28 personer av totalt 1 400 tävlande. Enligt Yrkeslandslaget så är detta världens största tävling 2019.

Yrkes-VM invigs 22 augusti och håller på i fyra dagar. De östgötska bidragen till yrkeslandslaget är: Signe Skogstjärna, juvelerare från Motala, Victor Nyberg, IT-tekniker från Linköping och David Sohl, webbutvecklare från Linköping.

– Det känns jättekul! Jag blev uttagen för att jag vann min gren, guldsmide, i yrkes-sm. Jag vet inte hur stora chanser jag har, eftersom jag inte känner till motståndarna. Men jag tänker göra mitt bästa, säger Signe Skogstjärna.

Många grenar

Tävlingarna består av 56 olika yrkesgrenar: Allt från undersköterska och fordonslackerare till hudterapeut och webbutvecklare. Sverige deltar i 25 yrken och för första gången i grenarna hotellreception och betongarbete.

Årets tävling är den 45:e upplagan och Sverige har sedan 1995 tagit över 70 medaljer. I år deltar tävlande från 68 länder.

Yrkes-VM

Första tävlingen arrangerades 1950. Tävlingen avgörs vartannat år i något av de drygt 80 medlemsländerna. Syftet är att främja yrkesutbildningar som ett verktyg för social och ekonomisk utveckling. Även internationella myndigheter, utbildningsinstitutioner och industripartners träffas under VM. De tävlande måste vara 22 år eller yngre det år som tävlingen genomförs.

Källa: Yrkeslandslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.