Två av proverna är två vargar som går ihop, en hona och en hane, säger Mia Kjällander på länsstyrelsen Foto: Heiko Junge

Tre vargar påträffade vid inventering i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Östergötland deltagit i länsstyrelsernas och Jägarförbundets varg-inventering. Genom att analysera insamlad spillning och urin ska man få en bättre bild av hur många vargar det finns i Sverige.

Hittills har man kunnat konstatera att utbredningen av den Skandinaviska vargpopulationen har inte förändrats speciellt mycket. Däremot har man för första gången kunnat se att det finns revirmarkerande par i Östergötland.

– Ja vi har hittat tre prover som enligt DNA visar att det är varg här i Östergötland. Två av proverna är två vargar som går ihop, en hona och en hane, som rör sig norr om sjön Roxen. Sen har vi en varg i södra delen av länet också, säger Mia Kjällander, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Vad innebär det här för vargpopulationen och människor, att vi nu har vargar i Östergötland?

– Ja den här vargen i södra länsdelen vet vi ju inte om den kommer att blir kvar i länet. Ofta går de ju och söker efter någon partner, och vad vi vet finns det ingen partner i södra länsdelen. De här två vargarna som går tillsammans och har bildat ett revir, där kan man ju förvänta sig att de kommer att börja försöka föröka sig.

Hur tror du att framtiden ser ut? Har Östergötland blivit ett varg-län nu?

-Ja, det får vi väl se.

Eftersom arbetet med insamlingen fortfarande pågår kan man ännu inte säga hur många vargar som finns i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer