Frida Öhrn forskningsassistent Foto: Anders Nord / SVT

Bajs ska avslöja vargarnas hemligheter

Uppdaterad
Publicerad

Mellan oktober 2017 och mars 2018 har det samlats in vargbajs som aldrig förr. Proverna har nu börjat att analyseras och redan nu har man fått fram nya resultat om vargarnas utbredning.

Var finns de? Hur många är de och hur rör de sig? Det är några av frågorna som sex månaders insamling av vargspillning runt om i landet förhoppningsvis ska kunna ge svar på.

Länsstyrelsen har tillsammans med Jägarförbundet satsat extra mycket på att samla in spillning och urin från varg för att få en bättre uppfattning om hur många vargar som finns i Sverige.

Redan gett resultat

Spillningen och urinen har skickats till Grimsö forskningsstation i Örebro län. Nästan 3 500 prover har kommit in från 16 olika län i Sverige. Med hjälp av proverna kan man bestämma identitet, art, kön och föräldraskap och nu har 3 200 prover analyserats.

Och redan nu har men kommit fram till ett par resultat:

Utbredningen av den Skandinaviska vargpopulationen har inte förändrats speciellt mycket. Däremot har man för första gången kunnat se att det finns revirmarkerande par i Östergötland.

Flest prover från tre län

De flesta proverna kommer från Värmland, Dalarna och Gävleborgs län och hittills har man identifierat 308 individer.

Mikael Åkesson forskare

– Ungefär 60% av proverna har samlats in av länsstyrelserna, 25% kommer in från jägare och resten kommer från allmänheten och organisationer, säger forskaren Mikael Åkesson på Grimsö forskningsstation.

Bättre bild av antalet vargar

Genom att man nu får in fler prover från spillning och urin hoppas man få en mer komplett bild av antalet vargar utifrån antalet familjegrupper.

Men eftersom arbetet med insamlingen fortfarande pågår kan man ännu inte säga hur många vargar som finns i Sverige.

Hittills har man kunnat konstatera att utbredningen av den Skandinaviska vargpopulationen har inte förändrats speciellt mycket. Däremot har man för första gången kunnat se att det finns revirmarkerande par i Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer