Ny varghona i Uppsala län (ej vargen på bilden). Till höger Sebastian Olofsson, vilthandläggare. Foto: Privat/TT

Ny varghona i Gubboskogen

Uppdaterad
Publicerad

Varginventeringen i Uppsala län avslutades 31 mars. Alla analyser av de insamlade resultaten är inte gjorda än – men den stora nyheten hittills är att en ny varghona vandrat in från Norge.

Genom att samla in spillning och spår från urin kartlägger länsstyrelsen vargen i länet, och i januari  i år hittades spår från en norsk varghona som man nu räknar med är stationär i Gubboskogen, strax väster om Gimo. Det innebär att länet nu har tre stationära varghonor, en i Gubboskogen, en i naturreservatet Florarna i norra Uppland och en i Glamsen också i Norduppland.

Rör sig över stora områden

Man kan säga att att Gubboskogen och Florarna är centrum för där man hittat spår från vargarna. Områdena de rör sig i är betydligt större, omkring 10 kvadratmil, enligt Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.

– Ingen av de här två vargarna har någon partner, säger Sebastian Olofsson.

En partner har däremot honan i Glamsenreviret i Älvkarleby. Förra våren fick hon sex valpar och länsstyrelsen räknar med att familjegruppen består av 10 vargar.

Över 300 vargar i landet

Det finns i i dag cirka 350 vargar i Sverige, enligt den förra inventeringen. Vargstammen skyddas av jaktlagen, jaktförordningen och artskyddsförordningen. Sverige har också skrivit under FN:s konvention om biologisk mångfald och EU:s naturvårdslag, art- och habitatdirektivet.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.