Kastrull med vatten som kokar Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Trots problemen med vattnet – ingen sänkt VA-avgift på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut att bli någon sänkt VA-avgift för de på Gotland som drabbats av problemen med dricksvattnet. Men om rekommendationen att koka vattnet kommer vara kvar under lång tid kan det komma att omrövas.

Problemen uppstod för två veckor sedan då bakterien Clostridium perfringens hittades i det kommunala vattnet på Gotland. En rekommendation att koka vattnet för boende i Visby med omnejd meddelades.

 Därefter har regionen jagat orsaken till problemen och i slutet av förra veckan konstaterades höga halter av bakterien i vattentäkten Langs Hage. Den har därefter stängts och nu pågår en omfattande spolning av vattenledningarna.

 –Vi har stor förståelse för att detta är jobbigt och beklagar alla besvär som uppstått i samband med kokningsrekommendationerna, men det är alltså inte aktuellt med någon ekonomisk kompensation i dagsläget, säger Patric Ramberg, teknisk direktör i ett uttalande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anders Ekström från Region Gotlands va-avdelning mer om hur spolningen av vattennätet kommer att gå till. Foto: Patrik Widegren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.