Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat.

Trots stor insyn – ingen slog larm om Esmeraldas föräldrar

Uppdaterad
Publicerad
Treåriga Esmeralda flyttas på våren 2019 över från familjehemmet i Vadstena till sin biologiska mamma i Norrköping.
Vi har granskat polisens förundersökning och funnit att både psykiatri, socialtjänst och sjukvården kunde ha slagit larm innan den 30 januari 2020 då Esmeralda hittades död.
Under perioden fram till flickans död hade myndigheterna flera tillfällen att se varningssignaler om att allt inte stod rätt till i familjen.

Både Esmeraldas mamma och pappa behandlas för psykiska problem under hela den tid dottern är hos dem. De medicineras med psykofarmaka som kräver återkommande besök hos psykiatrin. Den ena för ångest och självmordstankar, den andra för ångest och posttraumatiskt stressyndrom. Mamman har ensam vårdnad om Esmeralda och pappan är skriven på annan adress.

De första signalerna om att det finns problem i familjen dyker upp i början av augusti. Pappan uteblir från ett viktigt möte med en psykolog som skulle sätta igång en neuropsykiatrisk utredning. Mamman beskrivs vid samma tid som trött när hon hämtar ut sin medicin hos psykiatrin.

Pappan missar sedan ännu ett psykologmöte i början av september. Några veckor senare blir psykologmötet av och pappan säger sig vara både alkohol- och drogfri. Psykologen bedömer honom som lugn, klar och orienterad.

Orolig höst

Under hösten syns tecken på att mammans mående försämras.

I mitten av oktober uteblir mamman från ett bokat möte hos psykiatrin för att hämta sin medicin. En och en halv vecka senare hör hon av sig och uppger att hon och barnen hade drabbats av magsjuka. Mamman får en ny besökstid tre dagar senare. Under ett kort stödsamtal säger hon sig vara stressad och inte ha någon egentid, eftersom barnen tar all tid.

Några dagar efter det kommer en anmälan till polisen om att en berusad kvinna med mammans signalement setts på stan med ett litet barn. Polisen gör hembesök men tycker inte att hon verkar påverkad.

En månad senare, i mitten av november, har mamman ett möte med psykiatrin om nedtrappning i medicineringen. Hon blir upprörd och ledsen. Hon säger sig ha problem och trauman som hon inte bearbetat och vill ha hjälp med. Beslutet om nedtrappning skjuts upp.

I början av december träffar mamman en socialsekreterare efter en orosanmälan som gjorts angående ett av barnen. Socialsekreteraren reagerar på att mamman ser sjuk ut och beskriver henne som sliten, mager och blek.

Press och stress inför julen

Julen verkar sätta familjen under extra stor press. Dagarna innan jul förlängs pappans sjukskrivning. Mamman säger i ett kort stödsamtal när hon hämtar sin medicin att hon är stressad inför julen.

På juldagen får socialtjänsten in en orosanmälan gällande Esmeralda. Hon ska av närstående ha upplevts vara i dåligt skick på julafton. Socialjouren och polisen åker hem till familjen men får inte komma in och träffa Esmeralda. Pappan uppges ha varit högljudd och arg.

Annandag jul gör myndigheterna ett nytt besök och släpps då in i lägenheten. Esmeralda upplevdes som glad men pappan ”verkade stressad av deras besök”, säger socialsekreteraren i polishörhöret. Anmälan avskrivs och ingen utredning inleds.

Mamman beskrivs som mager och sliten

Efter jul- och nyårshelgerna avbokar pappan sitt psykologbesök. Socialtjänsten har flera telefonsamtal med mamman och kommer överens med föräldrarna om att ett hembesök ska göras den 22 januari.

I mitten av januari har mamman ett psykologbesök för att få hjälp med nedstämdhet, ångest och gråtattacker. Hon uttrycker tankar kring familjesituationen. Psykologen tolkar den som komplex och beskriver mamman som mager och sliten. Man kommer överens om ett återbesök om en månad.

Föräldrarna avbokar besök

Måndagen den 20 januari träffar personal från BVC familjen. I polisförhör beskrivs familjemedlemmarna som ”glada, de verkade inte påverkade av något, var rena och luktade inte illa, de såg ut så som de brukar göra och gav en varm och bra bild av familjen”.
Men ett annat vittne beskriver Esmeralda som att hon såg sjuklig ut samma dag. BVC bokar in ett hembesök den 29 januari.

Dagarna efter avbokar pappan både socialtjänstens planerade besök den 22 januari och sitt eget besök hos psykologen den 23 januari.

Torsdagen den 30 januari larmas polisen till familjens bostad där Esmeralda hittas död. Hon tros ha avlidit redan på tisdagskvällen den 28:e.
BVC:s planerade hembesök den 29 januari avbokades av föräldrarna dagarna innan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet