Lotta Jonsson ridskolechef Hageby ridklubb Foto: Lovisa Gelin SVT

Trygghetsmöte efter hästskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen träffade representanter från Hageby ridklubb kultur- och fritidskontoret i Norrköping för att diskutera säkerheten runt ridanläggningen, efter att en av ridskolehästarna sköts i hagen under pågående ridläger i juni.

Ridklubben har önskat få hjälp med att begränsa insynen och tillgängligheten till anläggningen efter den traumatiska händelsen då den 19-åriga ridskolehästen Bella sköts i en hage samtidigt som ett ridläger pågick. Hästen skadades allvarligt och fick avlivas samma dag.

”Jag blir besviken”

Men ridskolechefen Lotta Jonsson är besviken efter mötet, som hölls under onsdagen.

– Alltså jag blir besviken att varken kommunen eller fastighetsägaren kan hjälpa oss mer. Vi försöker på alla sätt göra anläggningen trygg. Nu ber vi om hjälp, då vi känner att det här ligger utanför vår begränsning, säger Lotta Jonsson.

Viktor Månsson, enhetschef vid kultur- och fritidskontoret i Norrköping, som var med på mötet berättar att han upplevde mötet som bra. Han säger också att föreningen behöver fundera på vilken effekt ett insynsskydd kan ha.

Ska behandlas skyndsamt

– När de har kommit fram till hur de kan skydda verksamheten får de ansöka om anläggningsstöd och så ska vi behandla det skyndsamt, säger han till SVT Nyheter Öst.

Han betonar samtidigt att det är föreningen som själva ansvarar för den egna verksamheten.

– Så stödjer vi det så gott vi kan, men vi kan inte göra några specialkonstruktioner.

Lotta Jonsson säger att hon hade önskat att de hade fått hjälp med att ta fram en vettig lösning.

– En expert hade ju varit önskvärt, som kunde komma med idéer på hur man kan skydda anläggningen. Det är krångligt att hitta lösningar, säger hon.

Hör rideleven och ridskolechefen berätta om den traumatiska händelsen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.