Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

”Vi är på god väg att få bort spritbussarna”

Uppdaterad
Publicerad

Tullverkets och polisens satsning på att stoppa illegal insmuggling av alkohol med buss har gett resultat.

– Vi har kartlagt en kärna av 16 bussar och bolag, främst från öst- och västkusten, som kör de här illegala transporterna som vi kallar spritbussar. Nu är vi nere på ett par stycken som envisas med att fortsätta men vi är på god väg att få bort dem, säger Lars Bäckström, chef för gränsskyddsenheten i södra Sverige.

Hittills i år har 110 000 liter alkohol beslagtagits och 566 personer har lagförts. Böter på två miljoner kronor har delats ut samt transporttillägg på 300 000 kronor. 21 körkort har dragits in.

– Utifrån var bolagen har sitt säte så gör jag uppskattningen att 60-70 procent av den beslagtagna alkoholen kommer från den östra sidan av landet, säger Lars Bäckström.

Östergötland ett centrum

En granskning som SVT Nyheter tidigare har gjort, visade att omkring 20 bussbolag har kört sedan flera år regelbunden smuggeltrafik från Tyskland. Tio av bolagen trafikerade E4 från Skåne upp till Stockholm. Östergötland blev något av ett centrum för trafiken, och planerade omlastningar skedde på flera platser.

– Trafiken finns fortfarande kvar tyvärr, och åtminstone ett bolag har en hemvist i Östergötland, säger Lars Bäckström, chef för gränsskyddsenheten i södra Sverige.

Under förra året stod 19 personer åtalade i den största rättegången hittills i Sverige, när det handlar om smuggling av alkohol från Tyskland med bussar. I januari i år dömdes en bussbolagsägare till fängelse i 2,5 år och ytterliggare tio personer till fängelse på mellan sex och åtta månader.

Kontrollerna har skett vid Öresundsbron och hamnen i Helsingborg och kommer att fortsätta med oförminskad kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.