Varken kuststad eller storstad men turisterna väljer ändå Kinda och Ödeshög.

Turisterna väljer Kinda och Ödeshög

Kinda och Ödeshög bland de 20 kommuner som ökat sina gästnätter mest mellan 2008 och 20016.

Sverige har haft en strålande utveckling mellan 2008 och 2016. Gästnätterna under sommarmånaderna juni till augusti  har ökat med i snitt 25 procent, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.  Men klyftan mellan stad och land ökar då allt fler väljer städerna.

– Trenden är att vi gör kortare resor. De går i  första hand till städerna. Det tar för lång tid att åka utanför dem, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi till TT.

Han menar att turisterna åker dit där människor finns och att även  turismen följer urbaniseringen.

Kinda och Ödeshög i toppen

Trots den här utvecklingen har Kinda  ökat sina gästnätter mellan 2008 och 2016 med 70 procent,  Från ca 16 000 till ca 28 000 stycken. Ödeshög har ökat sina gästnätter med 69 procent från ca 15  000 till ca 25 000 stycken, enligt siffror från SCB och Tillväxtverket. Båda kommunerna hör därmed till de 20 bästa i landet som ökat sina gästnätter mest.

– Fantastiskt roligt att höra,  säger kommunalrådet Annicki Oscarsson i Ödeshög.

Ekoturism nyckel för Ödeshög

Men Ödeshög som varken kan locka med det som större städer har eller med en kust för sol och bad är inte en kommun man väntar sig att få se bland landets 20 kommuner som ökat besöksnäringen mest.

– Här är det vacker natur, kultur och historia som lockar, säger Annicki Oscarsson.

Hon refererar till en nyligen gjord rapport på uppdrag av kommunen och pekar b la på ekoturismen som en framgångsfaktor där besökare återkommer år från år.  I en enkät där 700 personer deltagit uppges exempelvis fint bemötande som en orsak till att man återkommer. Hon menar också att kvalitets och hållbarhets samarbetet mellan företag inom besöksnäringen är en framgångsfaktor.

Bara Kinda och Ödeshög bland de bästa

Övriga östgötakommuner kvalar varken in bland de 20 i topp eller bland de 10 sämsta i landet. Allra bäst utveckling i Sverige har Skurup med en ökning på 288 procent de aktuella åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer