Bakom Matteuskyrkan i Norrköping står Seyfo-monumentet, ett omdiskuterat minnesmärke som till slut restes upp efter att ha överklagats 2018. Foto: Daniel Díaz/SVT

Turkiets ambassad om nya Seyfo-monumentet: ”Vi följer utvecklingen”

Uppdaterad
Publicerad

Resningen av Seyfo-monumentet som hedrar dem som dog vid massmorden 1915 i Osmanska riket har varit ett omtvistat ärende som väckt reaktioner från turkiska ambassaden i Sverige eller ett ”missnöje” som tidigare kommunordförande Lars Stjernkvist beskriver det.

Efter ett omtvistat medborgarförslag för uppförandet av monumentet som överklagades av en privatperson lyckades involverade parter att justera förslaget som nu tillåter minnesmärket att stå på kommunal mark. Lars Stjernkvist, tidigare ordförande för kommunstyrelsen i Norrköping, har varit drivande i processen med att få dit Seyfo-monumentet.

– Det har varit juridiska problem huruvida kommunen tillåts att ta ställning till något som betraktas som utrikespolitik, säger Lars Stjernkvist.

Felaktigt beslut

År 2015 kom det första medborgarförslaget från Ibrahim Tekmen, på Seyfo-kommittén i Norrköping. Man beviljade upplåtelse av kommunal mark för minnesmärket, något som senare överklagades av en privatperson och blev en del av en juridisk process som till slut landade på Högsta förvaltningsdomstolens bord: Norrköpings kommun gjorde fel i sitt beslut.

– Men efter en justering i bestämmelsen visade det sig att det är fullt möjligt för kommunen att tillåta monumentet utan att ta uttryck i att det är ett folkmord, förklarar Lars Stjernkvist.

Den turkiska ambassaden har haft kontakt med Lars Stjernkvist och har enligt honom uttryckt sitt missnöje över beslutet.

– Det är en laddad fråga eftersom Turkiet motsätter sig att kalla det för ett folkmord.

Han fortsätter:

– Vi vill att de syrianer som flytt till Norrköping kan samlas och känna gemenskap, säger Lars Stjernkvist.

”Inte rätt att kalla det för folkmord”

Süleyman Süha Zülfikar är politisk rådgivare för den turkiska ambassaden i Stockholm. Han berättar att de är medvetna om att minnesmonumentet beviljats tillåtelse att stå på kommunal mark.

– Från ett rättsligt perspektiv så gjorde Norrköpings kommun fel första gången de beviljade upplåtelse av mark för monumentet, förklarar Süleyman Süha Zülfikar.

Men nu tillåts det få stå i Folkparken, vad tänker ni om det?

– Om det är på laglig grund kan jag inte kommentera ärendet, det är upp till det svenska rättsväsendet att avgöra sådant. Vi följer utvecklingen av det här, säger Süleyman Süha Zülfikar.

– Vi har naturligtvis vår åsikt. Vi anser inte att det är rätt att säga att det är ett folkmord.

Turkiets förnekande av folkmord

◦ En stor majoritet av forskare är idag eniga om att massakrerna i Osmanska riket 1915 var ett folkmord som planerades och beslutades av den ungturkiska ledningen i syfte att utrota de kristna folken i det Osmanska riket.

◦ Folkmordet har erkänts av en mängd parlament och riksdagar världen över. Den turkiska staten har sedan folkmordets slut aktivt förnekat det.

◦ I Turkiet är det än idag förbjudet och straffbelagt att hävda att folkmordet har ägt rum.

Källa: Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.