Byggföretag och vård är branscher som kommer behöva anställa fler de kommande åren. Foto: Leif R Jansson/TT & Tomas Oneborg/TT

Tusentals nya jobb i Östergötland kommande åren

Publicerad

Östergötland kommer att få 7 000 nya jobb under 2017 och 2018, enligt Arbetsförmedlingens prognos. Samtidigt kommer ändå arbetslösheten att öka.

Arbetsgivarna i Östergötland är bland de mest optimistiska i hela landet. Det visar Arbetsförmedlingens prognos, som bygger på intervjuer med 700 arbetsplatser i länet.

Samtliga branscher, utom jordbruket, bedöms växa eller ha oförändrat antal anställda under 2017 och 2018. Störst behov av att anställa fler har vård- och omsorgsverksamheter, byggföretag och IT-verksamheter.

Ändå ökad arbetslöshet

Trots detta kommer arbetslösheten i Östergötland öka något. Anledningen är att antalet arbetsföra människor ökar, och att vissa av dem inte har den kompetens som efterfrågas.

Det är bland utrikesfödda som arbetslösheten ökar, medan den minskar bland inrikesfödda, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

– Utan migration skulle Östergötland ha en krympande arbetskraft med på sikt en ökad försörjningsbörda. Att på bästa sätt ta tillvarata nyanländas kompetens på arbetsmarknaden är därför väldigt fördelaktigt för samhället, säger Håkan Lindell, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.