Avspärrningar utanför nattklubben i Norrköping. Foto: Jeppe Gustavsson

Två döda i skottlossning i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Två män sköts ihjäl i en skottlossning utanför en nattklubb i Norrköping under natten till torsdag. Ett stort område har spärrats av och polisen har inlett en förundersökning om mord i två fall. Händelsen betecknas av polisen som en särskild händelse.

– De dödade är länkade till grov organiserad brottslighet, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

Larmet om skottlossningen kom vid klockan 01.20 natten mot torsdag. Händelsen ägde rum vid en nattklubb på Slottsgatan i centrala Norrköping. Enligt polisen ska skjutningen ha skett utanför lokalen.

– Som det ser ut och som jag tolkar det material jag har är det utomhus, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Gängmorden i Norrköping

Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef, uppger för SVT Nyheter att de inte vill gå ut med information om huruvida skott avlossades mot nattklubben eller inte.

Tillhör kriminellt nätverk

De två männen som sköts ihjäl är i 45- respektive 40-årsåldern och hemmahörande i Östergötlands län och Örebro län. De båda har ett kriminellt förflutet och är tidigare dömda för brott. En av männen är enligt källor till SVT Nyheter Öst en utpekad gängledare från Linköping.

Chefsåklagaren Torsten Angervåg bekräftar att de båda har kopplingar till ett grovt kriminellt gäng.

– De är länkade till grov organiserad brottslighet. Den ena har sedan flera år haft en framträdande roll i kriminella kretsar i Norrköping.

I nuläget finns det inget som pekar på att skjutningen varit riktad mot nattklubben, förklarar han.

– Det är för tidigt att säga nåt om motivet och den utlösande faktor. Men de två personer som man ville mörda var på plats vi den här nattklubben, säger Torsten Angervåg.

– Jag har sett rörelser inom de kriminella nätverken i Östergötland. Det finns en allt större oro bland de kriminella och rivaliserande gängen.

Klassas som särskild händelse

Brottsplatsen har spärrats av för att säkra teknisk bevisning.

– Vi håller också förhör med personer som gjort iakttagelser och vi har kriminaltekniker på plats, säger Thomas Agnevik vid polisen.

Under morgonen beslutade polisen att inleda en särskild händelse, vilket bland annat innebär utökade resurser. Ingen person har gripits och polisen vill inte gå in på om de har någon misstänkt i ärendet eller inte.

Söker fler vittnen

Personer som gjort iakttagelser på och omkring Slottsgatan uppmanas ta kontakt med polisen:

– Det är ganska många som har sett saker. Och en del har vi hållit förhör med, men det kan också vara så att det finns andra vi ännu inte pratat med. Så vi är jättetacksamma om de tar kontakt med oss på 114 14 i första hand. 

Brottsrubriceringen är mord i två fall.

Utanför en nattklubb vid Carl Johans park i centrala Norrköping sköts två män till döds under natten till torsdagen. Foto: Google Earth
Avspärrningar utanför nattklubben i Norrköping. Foto: Jeppe Gustavsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet