William Ståhl, Signe Skogstjärna, Monz Lindholm, Thelma Cervin utgör guldsmedsföretaget Dacke Jewellery UF Foto: Philip Sundén

Metoden som ger ungdomar jobb

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar med erfarenhet av UF-företag anställer fler och överlever längre på arbetsmarknaden. Det visar forskning från Handelshögskolan i Stockholm.

Att driva UF-företag under sin skoltid kan vara vägen till ett framtida arbete.

– Att komma ut nu och och starta företag är nog lättare än någonsin, säger Pontus Ekstam, kvalitetsansvarig på Ung Företagsamhet.

Forskning från Handelshögskolan i Stockholm visar att personer som drivit UF-företag som unga har lättare att bli anställda men också att de själva anställer fler i företag som de driver.

Alla får chansen att starta eget

Ung företagsamhet är en ideell organisation som riktar sig till elever i hela Sverige. Idén är att utbilda grund- och gymnasieelever i entreprenörskap via rådgivning, stipendier och närverksträffar.

Under utbildningen får eleverna chansen att skapa en affärsidé, starta upp ett företaget för att sedan avveckla det innan terminslut.

– Våra lärare har ofta haft eget företag, så de vet hur man ska ställa upp för att det ska se snyggt ut, säger Signe Skogstjärna, elev på hantverksprogammet på Dackeskolan i Mjölby.

”Ökat intresse”

Intresset för att starta UF-företag växer. Bara i år har totalt 30 000 startats upp.

– Arbetsgivare och lärare säger att eleverna växer som personer under året. De blir för första gången satta i en situation där de exempelvis måste ta ett kallt samtal med någon, säger Pontus Ekstam.

– Jag skulle inte säga att det är något alla är intresserad av, men däremot något som skulle kunna hjälpa alla, säger William Ståhl, elev på hantverksprogrammet vid Dackeskolan i Mjölby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.