Fingspångsgymnasisterna Shanga Aziz och Rogerio Silva blev i år näst bäst i Europa i ung företagsamhet med ”Locker room talks”. Foto: Robin Velander/privat

Ung Företagsamhet – en växande trend

Publicerad

Antalet elever som driver UF-företag har ökat mest i Linköping och Mjölby, visar siffror från organisationen Ung Företagsamhet.

Forskning visar att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer. Och i Östergötland blir de fler och fler. Det här läsåret är det 1325 gymnasieelever som driver egna företag.

Lågt på yrkesprogrammen

Årets siffror visar dock att det fortsatt är få UF-elever på yrkesprogrammen som har egna företag, medan det är populärt på högskoleförberedande program.

– Många elever på yrkesprogram ska direkt ut i ett liv som företagare eller som anställda i småföretag, så det borde vara självklart att få öva på sitt entreprenörskap, säger Jonna Castell, regionchef Ung Företagsamhet i Östergötland, som utbildar unga i entreprenörskap i grundskolan och gymnasiet.

Rekordmånga på Gotland

Det här läsåret 2017/2018 är det är en stor ökning mot tidigare – 204 gymnasieelever mot förra läsårets 126.

– Jag är bekymrad över att inte fler elever på yrkesprogrammen får möjligheten, säger Adam Ladebäck, regionchef Ung Företagsamhet Gotland.

Hela riket

I hela Sverige är det nästan 30000 gymnasieelever driver UF-företag läsåret 2017/2018 i Sverige. Det är en ökning med nästan 2000 elever sedan förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.