Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över två ton material har räddats från att slängas – och ska nu arkiveras i ”världens största specialiserade UFO-arkiv” som finns i Norrköping. I videon kan du se några av fynden. Foto: Tina Enström, SVT

UFO-arkivet i Norrköping drömmer om museum för besökare

Uppdaterad
Publicerad

De har besökare från hela världen – och utökade nyligen UFO-samlingen med över två ton nytt material – men håller ändå till i oansenliga källarlokaler i utkanten av Norrköping.

– Men den här veckan ska vi titta på två tänkbara lokaler. Drömmen är att kunna öppna ett museum som kan hålla öppet för allmänheten, utan att man behöver boka, säger Clas Svahn, ordförande i Archives for the unexplained.

Travarna med kartonger är lika höga som Clas Svahn. Han har nyss kommit hem från Storbritannien och en resa på totalt 570 mil, med en lastbil fulllastad med UFO-material.

– Det är böcker, UFO-rapporter, tidskrifter, personliga brev, prylar – totalt väger kartongerna 2,2 ton – ett jättebrett spektrum med jättespännande saker, säger Clas Svahn som är ordförande i Archives for the unexplained.

Det märks att han är exalterad över några av fynden. I videon kan du se några av skatterna.

”Vi räddar livsverk från att kastas”

Under flera år har Clas haft kontakt med olika personer som har ägnat sitt liv åt att samla in berättelser om oförklarliga fenomen, framför allt om det som kallas UFO.

– Jag hittar dem överallt över hela Storbritannien och håller kontakten: ”Ska inte ni skänka ert material till oss?” Ibland är det anhöriga som skänker material sedan samlaren har avlidit. Det här handlar om livsverk och om att rädda dokumentation av folktro från att bara kastas, säger Clas Svahn.

I 16 olika lokaler, de flesta i källarutrymmen, i utkanten av Norrköping ligger ”Arkivet för det oförklarade – Archives for the unexplained” som är världens största specialiserade UFO-arkiv, enligt stiftelsen.

Arkivet omfattar bibliotek med 4 000 hyllmeter med 37 000 titlar och 75 000 originalrapporter om UFO-observationer, cirka en miljon tidningsklipp, 500 rullband och 10 000-tals foton och illustrationer.

Stiftelsen drivs ideellt av ett 10-tal personer och fyra anställda, med hjälp av lönebidrag från Arbetsförmedlingen, men det har varit svårt att få pengar från fonder och från Riksantikvarieämbetet.

Källa: Stiftelsen AFU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet