Om vårdpersonalen undersöker kvinnan med ultraljud kan dolda bristningar upptäckas i tid och på så vis hindra bestående skador.
– Vi är inte säkra på att ultraljud är lösning, men vi har sett att dolda skador syns med hjälp av ultraljud, säger Eva Uustal, överläkare gynekologi och obstetrik.
Det visar en utredning från SBU, statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
”Viktig forskning”
– Forskningen är viktig, jag har arbetat i många år med att reparera kvinnor som har missade skador, säger Eva Uustal och tillägger att ämnet många gånger förknippas med skuld.
– Det är spännande att vi har patientrepresentanter. Det kan göra att vi får bort mycket av det som gör forskningen så svår, patienter som känner pinsamhet och personal som känner skuld, då de missat eller orsakat skador, säger Eva Uustal.
När kan man se att tillvägagångssättet införs i praktiken?
– Vi är på gång. Det är en grupp läkare och barnmorskor som just nu utarbetar ett nationellt utbildningsprogram, som baseras på vetenskapliga slutsatser. Utbildningsprogrammet ska sjösättas till hösten, säger Eva Uustal.
Kan visa resultat
Samtidigt berättar hon att det bristningsregister, över kvinnor med förlossningsskador som infördes i Linköping kommer att ha stor betydelse.
– Med det här registret, som vi var först med att införa i Linköping kan vi mäta hur resultatet såg ut innan och efter införandet av utbildningsprogrammet. Om det har blivit bättre, säger Eva Uustal.