Foto: Sjöfartsverket/Lantmäteriet

Miljöfarligt vrak ska tömmas på olja – sjönk utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter dryga 40 år på Östersjöbotten ska nu tankfartyget Rone tömmas på 200 000 liter tjockolja. Fartyget som ligger på 98 meters djup ska tömmas genom en komplicerad undervattensoperation ledd av Havs- och vattenmyndigeten, HaV.

– Man kommer att använda sig av en obemannad undervattensrobot som ska borra sig in i vraket. Man kommer fästa utrustning på fartyget för att värma upp oljan innan man pumpar upp den på ett arbetsfartyg, det är absolut ingen okomplicerad operation, säger Fredrik Lindgren, utredare vid HaV.

Första gången

Det här är första gången som HaV tömmer ett miljöfarligt vrak på olja med hjälp av obemannade undervattensrobotar och det beror på det djup vraket är beläget.

Djupet är också anledningen till att man ska värma oljan innan den pumpas upp eftersom den blir trögflytande på den kalla havsbottnen.

Miljöfarlig last

Fartyget Rone klassas av HaV som ett av Sveriges fem mest miljöfarliga då ett eventuellt läckage skulle ha stor påverkan på Östersjöns marina kustmiljö.

Trots den långa tiden på havsbottnen har ännu inget läckage skett och vid tömningsarbetet kommer man vidta största försiktighet för att undvika det.

– Det är lite hängslen och livrem just för att det inte ska läcka ut någon olja till havsmiljön, säger Fredrik Lindgren.

Tankfartyget Rone sjönk på grund av dåligt väder vintern 1981, 28 km väster om Gotland. Arbetet med tömningen kommer starta den 22 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet