Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu startar rättegången mot den 20-åriga kvinna som åtalats för en skjutning mot en lägenhet och ett brutalt mord. Foto: Polisens förundersökning

Ung kvinna tog morduppdrag i Norrköping – måltavla på dödslista

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar rättegången mot den 20-åriga kvinna från Gävle som misstänks för en rad grova brott i den pågående våldsvågen i Norrköping.

Kvinnan åtalas för en skjutning mot en lägenhet på Smedjegatan och för att ha skjutit ihjäl en 17-årig pojke i stadsdelen Marielund.

Våldsvågen i Norrköping

Polisen kan inte svara på exakt vad som ligger till grund för den konflikt som pågår mellan de kriminella nätverken i stadsdelarna Marielund och Hageby/Navestad. Enligt polisen kan det initialt ha handlat om narkotikamarknaden, men sedan urartat till våldsamma hämndaktioner mellan gängen.

Våldsvågen i Norrköping

– Det är ren tur att inte fler utomstående personer har blivit skadade av bomber och skjutningar, säger utredningsledare Jan Staaf.

Se och hör Jan Staaf berätta mer från brottsplatserna i videon här ovanför.

Kvinnan från Gävle

Den 20-åriga kvinnan som åtalas för mordförsök, grovt vapenbrott och mord på är skriven på en adress i Gävle, men känner flera personer i nätverket Hageby/Navestad och har periodvis vistats i Norrköping.

Hon är sedan tidigare ostraffad och bodde under tiden för brotten i en lokal i centrala Norrköping.

Skotten på Smedjegatan

Klockan 23.31 onsdagen den 15 november förra året larmas polisen till en adress på Smedjegatan. Enligt polisutredningen hade kvinnan blivit körd dit av en då 14-årig pojke på en trimmad elsparkcykel och slagit sönder en glasruta på entrédörren för att kunna ta sig in i trappuppgången.

Fem skott sköts genom en dörr till en lägenhet där åtta personer befann sig. Måltavla var en 19-åring. Därefter ska kvinnan och medhjälparen ha flytt på elsparkcykeln, men sågs av en polis som var på väg hem efter jobbet.

– Och där började jakten på de här gärningspersonerna, säger Jan Staaf.

Mordet i Marielund

Klockan 16.26 onsdagen den 20 december skjuts en 17-årig pojke ihjäl på Värmlandsgatan i Marielund. Enligt polisens utredning fanns han på Hageby/Navestad-nätverkets så kallade ”Ovännerlistan” med personer som skulle dödas.

Pojken hade lagt ut en annons under falsk namn för att sälja ett par hörlurar. Kvinnan svarade på annonsen och stämde träff utomhus med 17-åringen.

På plats ska hon enligt åtalet ha skjutit pojken i huvudet på nära håll. Hörlurarna hittade polisen hos kvinnan när hon greps.

Rättegång i Stockholms tingsrätt

Kvinnan efterlystes och kunde gripas 5 januari. I hennes telefon hittade polisen bevis på att en 24-åring varit med och planerat skjutningen på Smedjegatan och han åtalas nu också för mordförsöken. Både han och kvinnan förnekar brott.

Rättegången hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt under sex förhandlingsdagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet