Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har bra och många jobb här, säger Abas Shekh i Kinda. Hör han och Linköpingsstudenten Malin Stuart prata om de olika ekonomiska förutsättningarna för unga i Östergötland i klippet. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Unga i Kinda är minst ekonomiskt utsatta i Östergötland: ”Kan bo här resten av mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Kindas unga är minst ekonomiskt utsatta i Östergötland. Det visar en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUFCF). I andra änden av skalan hittar vi studentstaden Linköping.

I klippet ovan hör du Abas Shekh som bor och jobbar i Kinda och studenten Malin Stuart i Linköping. 

Var tionde person i Sverige mellan 20-25 år har så dålig ekonomi att de inte har råd att betala nödvändiga omkostnader. Men från en kommun till en annan kan det skilja sig mycket.

Inkomststandard är kopplat till hur många unga som förvärvsarbetar i kommunen. Är det till exempel hög ungdomsarbetslöshet eller många studerande kan det vara fler med låg inkomststandard. Lund och Hällefors har högst andel unga med låg inkomststandard i landet.

Kinda

Så ser det ut i Östergötland

I Östergötland minskar också antalet unga med låg inkomststandard och i länet är det i Linköping som flest unga lever med låg inkomststandard

Där var det nästan 11 procent av de unga som hade högre utgifter än inkomster 2021. På Gotland är siffran 6,7 procent. I Kinda är det endast 3,8 procent av de unga som lever med låg inkomststandard.

– Jag kan bo här resten av mitt liv, säger Kindabon Abas Shekh.

Unga med låg inkomststandard per kommun:

Linköping 10,9 %

Vadstena 8,8 %

Norrköping 8,0 %

Boxholm 7,6 %

Åtvidaberg 7,6 %

Motala 7,0 %

Ydre 6,4 %

Ödeshög 6,3 %

Valdemarsvik 6,2 %

Finspång 6,1 %

Mjölby 5,3 %

Söderköping 4,5 %

Kinda 3,8 %

Östergötlands län 9,0 %

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUFCF)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet