Britta Friberg, från Söderköpings Waldorfdskola om att vara med i ungdomsrådet: ”Det är intressant att vuxna vill lyssna på vad vi har att säga. Foto: Daniel Díaz/SVT

Ungdomar i Söderköping gör sig hörda

Uppdaterad
Publicerad

Ett ungdomsråd har installerats i Söderköpings kommun för att låta de unga komma till tals om vad de vill med sin framtid.

På det första mötet mellan ungdomarna och politiker diskuteras projektet Meningsfull fritid.

I början av året fattade kommunfullmäktige beslutet att införa ett ungdomsråd. En av de som är med i det är Britta Friberg, som går i åttondeklass på Söderköpings Waldorfskola. Frågor som hon vill lyfta upp för de unga i kommunen är bland annat:

– Vår säkerhet, att det ska finnas platser att vara på för att göra läxor och hänga med kompisar, förklarar Britta.

I videon ovan fördjupar Britta Friberg frågan ytterligare.

I rådet är två skolor med och totalt är det 18 ungdomar mellan 13 till 16 år. Projektet som diskuterades på första mötet kallas Meningsfull fritid. Det handlar om att skapa aktiviteter för att förebygga och motverka ohälsa hos barn. Två gånger per år ska rådet sammanstråla för diskussion. 

”Vi ser att vi behöver skapa mer platser”

Britta Friberg får medhåll av barn- och utbildningschefen Anders Palmgren när det gäller den frågan.

– Vi ser att vi behöver skapa mer platser, de är för få, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.