Hanna Henriksson, Region Östergötlands samordnare för ungdomsenkäten. Foto: Erik Nylander / TT och Region Östergötland

Ungdomsenkät – inte ens hälften litar på andra människor

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar i Östergötland litar allt mindre på andra människor. Det visar den årliga ungdomsenkäten ”Om mig”. Den visar också att de unga anser att digitala medier är en stor källa till kunskap samt glädje och underhållning.

Majoriteten av ungdomarna använder ditigala medier och skärmar mycket. Många av dem är positiva till medierna samtidigt som 52 procent menar att de spenderar för mycket tid framför skärmar.

De unga tycker också att skärmarna är en ”tidstjuv” och kan ge stress och ångest efter som man jämför sig med andra på sociala medier.

Tilliten till andra har sjunkit med 18 procentenheter sedan 2018. Nu litar endast 48 procent på andra människor.

– När ungdomarna tillfrågas vad de tror att minskningen beror på svarar många att människor ljuger och är falska, säger Hanna Henriksson, regionens samordnare för enkäten.

I videon nedan här du en forskares syn på skärmtiden:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar forskaren Lisa Thorell vid Karolinska Institutet om varför den ökade skärmtiden är ett bekymmer. Foto: SVT

Om mig

Enkäten Om mig genomfördes hösten 2022 för nionde året i rad och är ett samarbete mellan Region Östergötland, länets kommuner och Länsstyrelsen Östergötland. Frågorna i enkäten har tagits fram tillsammans med ungdomar i länet. De som svarat är åttondeklassare och de iårskurs två på gymnasiet.

Här är en länk till reslutatet: Om mig

Källa: Region Östergötland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.