Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mammorna Belsabeh Phillipos,Sira Jokinen Lisse, Sameerah Salman och Sania Qureshi berätta vilka förändringar om måste göras för att minska ungdomsbrottsligheten. Foto: Tina Enström/SVT

”Ungdomskriminalitet handlar om utanförskap och hopplöshet”

Uppdaterad
Publicerad

– Ungdomskriminalitet går alltid tillbaka till fattigdomen och att man har byggt upp ett vi och dom, säger Belsabeh Phillipos som är statsvetare och länge har bott i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Deltagarna i organisationen ”Världens mammor” i Skäggetorp har gång på gång lämnat olika förslag till politikerna i Linköping om åtgärder som kan vända trenden kring ungdomsbrottslighet och i början av juni talade de också inför politikerna i riksdagen.

– Varför är man i ett gäng? För att man börjar sälja droger. Varför säljer man droger? För att man vill ha pengar. Grunden är alltid fattigdom. Man ser att föräldrarna inte jobbar och inte har tillräckligt med pengar som är normen. Det behöver inte vara ett komplicerat jobb med hög lön, men det spelar jättestor roll för barnen att föräldrarna jobb. Det handlar om hopp, säger Belsabeh Phillipos.

Lag och ordning – Val 2022

”Bara toppen av ett isberg”

Under 2021 var 832 personer i polisområde Öst, där Östergötland ingår, kopplat till någon typ av kriminellt nätverk. Det visar siffror från polisen som SVT har begärt ut. Drygt 14 procent av dem var under 18 år. Över 100 ungdomar alltså.

– Ungdomskriminalitet är bara toppen av ett isberg som visar konsekvenserna av en integrationspolitik som inte fungerar. Och det är det vi måste prata om. Men vi måste prata med mammorna som bor här på riktigt. Inte prata om. Eller göra för. Utan tillsammans med mammorna, säger Sira Jokinen Lisse, som är verksamhetsutvecklare i ”Världens mammor”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet