Richard Levi, professor i rehabiliteringsmedicin, leder en unik studie vid Linköpings universitet där man följer upp samtliga personer som har vårdats på sjukhus för covid-19 i Region Östergötland. Det kommer att ge en samlad bild av hur stor rehabiliteringsbehovet är efter sjukdomen på en hel population. Hör professorn berätta om de preliminära resultaten i videon. Foto: Tina Enström, SVT

Unik studie: Stort rehabiliteringsbehov efter covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Sömnproblem, utmattning eller skador på lungorna. Det är några av de sviter av covid-19 patienterna vid Linköpings universitetssjukhus upplever. Omkring 40 procent har så svåra besvär att det påverkar deras dagliga liv efter tre månader.

Region Östergötland drabbades tidigt av pandemin och många har behövt sjukhusvård.

– Vi har förmodligen haft lika många fall här i Östergötland som i resten av Skandinavien totalt. Då har vi ett ansvar att ta reda på hur patienter påverkas och dela det med resten av världen, säger Richard Levi, professor i rehabiliteringsmedicin vid Linköpings universitet.

Hälften av patienterna har intervjuats

Han leder just nu en unik studie där man följer upp samtliga patienter som har sjukhusvårdats för covid-19 i regionen.

Hittills har man kontaktat hälften av de 400 patienter som ska ingå i studien. Alla som uppger att de har kvarvarande symtom kallas på omfattande undersökningar vid universitetssjukhuset.

”Måste ta höjd för rehabilitering”

De preliminära resultaten visar att rehabiliteringsbehovet är stort och Richard Levi hoppas därför att politikerna ska ta höjd även för rehabilitering.

– Det är viktigt att vi inte bara ser till att folk överlever sjukhusvården utan att de även kan återgå till ett drägligt liv efteråt, säger Richard Levi.

Hör mer om de preliminära resultaten i studien i videon här ovanför. Hur många har bestående besvär? Vilka besvär är vanligast?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.