Den speciella syrenen växer intill Löfstad slott utanför Kimstad. Foto: Linnea Burén/SVT

Unik syren från Östergötland blir kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

En syren på Löfstad slott är helt unik i sitt slag och blir nu en del av Grönt kulturarv. Syrenen får också ett helt eget namn, uppkallad efter slottets sista ägarinna.

Intill Löfstad slott utanför Kimstad står ett syrenträd som är över hundra år gammalt. Nu är blomningstiden över, men i maj är grenarna fyllda av violetta blommor som skiftar i gräddvitt.

Inte hittats någon annanstans

Trots att trädgårdsexperter letat överallt, har inte ett enda liknande exemplar hittats och nu blir syrenen del av Grönt kulturarv.

Norrköping

– Vi har inte hittat något annat exemplar och vi har framförallt inte hittat originalnamnet på den, säger Henrik Morin, trädgårdstekniker.

Får namn efter sista ägaren

Syrenen får ett unikt namn och uppkallas efter Löfstad slotts sista ägarinna Emilie Piper, som var mycket trärdgårdsintresserad. Under sin livstid genomförde hon stora planteringsprojekt med rosor, perenner, fruktträd och prydnadsbuskar intill slottet.

Troligtvis är det hon som har planterat syrenen, som från och med nu heter ”Syringa Emilie Piper”.

– Emilie Piper förnyade parken med många jasmin- och syrenplantor och det här trädet är speciellt. Det är fantastiskt att gå här bland alla syrener på vårarna, säger Kajsa Carlegrim, museiguide på Löfstad slott.

Grönt kulturarv

I Grönt kulturarv lanseras växter som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom, som är nationell satsning för att bättre bevara och nyttja våra kulturväxter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet