Rebecca Bagge driver projektet ”Fast forward girls”. Foto: SVT

Unik satsning ska locka tjejer till innebandyn

Uppdaterad
Publicerad

Med bara 24 procent tjejer inom innebandyn ligger Östergötland under rikssnittet på 29 procent. Något Östergötlands innebandyförbund hoppas kunna ändra på med satsningen ”Fast forward girls”.

Projektet drivs av Rebecca Bagge, före detta spelare i bland annat Linköpings innebandyklubb. Under hösten har hon åkt runt till länets skolor för att locka fler tjejer till idrotten. De får prova på innebandy och bjuds in till att komma till provträningar.

– Det här kanske är deras första kontakt med lagsport. Så det handlar framförallt att bara få dem att känna att de är med i ett lag, och att man kan få 20 nya kompisar bara man kommer till en träning, säger Rebecca Bagge.

Två nya tjejlag startade

21 av länets omkring 30 aktiva innebandyföreningar är involverade i projektet, och hittills har två nya tjejlag startat. Ett i Söderköping och ett i Ledberg, som nu fått sitt första rena tjejlag.

– Många av föreningarna har sagt att en av anledningarna till att tjejerna inte stannar kvar är att de startat mixlag. Första träningen har det kommit tio killar och tre tjejer, men efter varje träning har tjejerna droppat av. Därför ser vi att det är viktigt att bara starta tjejlag, säger hon.

Behålla de befintliga spelarna

Många slutar idrotta i tonåren, och innebandyn är inget undantag. Men med den redan låga andelen tjejer blir det extra kännbart.

– Det blir ett väldigt tapp. Om det från början inte är så många så finns det inte ett lag i varje årskurs. När andra slutar får man slussas upp i ålder tidigare, och då får man inte vara på sin nivå, säger hon.

En del av projektet är därför att besöka befintliga lag, för att behålla och uppmuntra de spelare som redan finns.

Badminton – 36%

Basketboll – 46%

Bordtennis – 20%

Danssport – 60%

Fotboll – 31%

Gymnastik – 73%

Handboll – 49%

Ishockey – 14%

Simning – 52%

Tennis – 37%

Volleyboll – 54%

Källa: Riksidrottsförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer