”Upp till varje kommun om de gamla ska vårdas hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Chansen att få flytta till ett äldreboende är olika stor beroende på var man bor. Men det är inget som äldreministern tänker förändra. Hon anser att varje kommun själv får välja om de gamla ska vårdas på äldreboende eller i hemmet.

Idag inledde äldreministern en Sverigeresa med start i Linköping. Syftet är att besöka olika stora kommuner för att diskutera framtiden.

SVT Nyheter har tidigare berättat om Wiwi Heggblad och kampen för att hennes 94-åriga mamma ska få flytta till ett äldreboende. Norrköpings kommun sa nej. De ansåg inte att Kerstin hade tillräckligt stora behov, men nyligen sa Söderköpings kommun ja. Och enligt vård- och omsorgschefen beror det inte på att Söderköping gör en annan bedömning.

– Nej, egentligen inte. Utan vad vi har att erbjuda i de olika kommunerna. Och det skiljer, säger Elisabeth Andersson, vård- och omsorgschef i Söderköping.

Bo i rätt kommun

Skillnaderna mellan kommunerna är stora när det gäller möjligheten att få flytta till ett äldreboende.

– Det kan vara tre gånger så stor chans i en kommun att få plats i särskilt boende som i en grannkommun, säger Mats Thorslund, professor vid Karolinska institutet.

– Kommuner jobbar ju på olika vis, man kanske stärker upp med hemtjänst på ett annat vis i en viss kommun. Det som är viktigt är att den äldre blir bedömd på ett sätt som gör att personens behov blir tillgodosett i lagens mening. Hur man gör det, det är upp till kommunen, sa äldreministern Åsa Regnér när hon besökte Linköping i dag.

Fler på äldreboenden i Linköping

I Norrköping bor bara 13 procent av de äldre över 80 år på äldreboende. I Linköping är det betydligt fler, 20 procent. Om Wiwis mamma Kerstin hade bott i Linköping skulle hon ha fått flytta till ett äldreboende, enligt Mattias Bly på kommunens kvalitetskontor.

– Hon skulle absolut få beviljat i Linköping, säger han.

– Vi har ju ambitionen i Sverige att vi ska ha ett jämlikt samhälle, konstaterar professor Mats Thorslund.

Han anser att äldreomsorgen har lyckats ganska väl när det gäller att ge likvärdig omsorg utifrån kön, ålder och klass.

– Men däremot när det gäller var man bor har man inte rått på det. Det är upp till varje kommun att bestämma själv var ribban ska ligga, vilka behov man ska tillgodose.

Den frågan måste äldreministern ta tag i, anser professor Mats Thorslund.

– Hur lika vill vi vara i de olika kommunerna? Hur stora orättvisor ska få finnas, frågar han.

Ministern villl inte lägga sig i

Äldreministern Åsa Regnér har inga planer på att lägga sig i kommunernas bedömningar.

– Jag tror att kommuner har förmåga att leva upp till sina åtaganden. Det är väldigt viktigt att det fungerar. Men hur man exakt löser det, det är kommunens ansvar. Men det måste lösas, sa Åsa Regnér.

HÖR AV DIG!

SVT Nyheter granskar just nu äldreomsorgen. Har du erfarenheter, åsikter eller tankar? Hör av dig! Du får vara anonym.

tina.enstrom@svt.se

jenny.widell@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.