Foto: TT

Uppdraget: Renovera Gotlands guldkorn i Minecraft

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska barn- och skolungdomar på Gotland få ett speciellt uppdrag; att riva, restaurera och bygga om byggnadsminnen. Till sin hjälp kommer de att ha Riksantivarieämbetet – och datorspelet Minecraft.

Det är Riksantikvarieämbetet som i samarbete med Lantmäteriet vill väcka skolungdomars lust till att lära sig mer om kulturarvet.

– Att möta eleverna i en miljö som de känner igen, det tror vi är en grund för motivation, säger projektledare Pär Jonsson på Riksantikvarieämbetet.

Flera kända rariteter

Tanken är att barn- och ungdomar i öns skolor ska få bygga i spelet. I den nuvarande gotlandskartan i spelet har alla byggnader skapats automatiskt av spelmotorn och är långt ifrån verklighetstrogna. Riksantikvarieämbetet har därför markerat hundratals byggnadsminnen som man vill få hjälp med att snygga till, och verklighetsanpassa.

– Visby domkyrka är ett exempel på en byggnad som vi gärna skulle få hjälp med att bygga upp, säger Pär Jonsson och pekar på en stor kantig byggnad i spelet.

Utlyser tävlingar

Från höstlovet fram till sportlovet kommer flera tävlingar att anordnas där ungdomarna får tävla i att bygga. Särskilt autensitet och kreativitet kommer att bedömas.

– Vi har gjort det här tillgängligt. Många av ungdomarna som kommer att använda det här kommer att göra det i sin närmiljö. Då kanske man också kommer att få se kulturarvet där, säger Pär Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.