Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tänk till ordentligt inför älgjakten”. Det uppmanar Jägareförbundet Östergötland. Se mer i klippet. Foto: SVT bildarkiv / SVT Christian S Zetterdahl

Uppmaningen till jägarna inför älgjakten: ”Tänk till ordentligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan toppen på 80-talet har antalet älgar minskat kraftigt och under senaste åren har ”en älgstam i fritt fall” blivit ett välkänt begrepp. Den 8 oktober drar årets älgjakt igång i Östergötland och för att behålla en livskraftig älgstam ligger nu ett stort ansvar på jägarna.

– Vi ser färre och färre älgar i skogen och där jag jagar har det inneburit en halvering på tilldelningen på bara några år, säger, Sofia Stenbakken, vice ordförande i JAQT, Jägareförbundet Östergötland.

Avbröt jakten i förtid

Förra säsongen fanns det jaktlag som avbröt jakten i förtid på grund av för få observationer av älgar i skog och mark.

Den planerade avskjutningen i Östergötland ligger i år på 1720 älgar. Det är det lägsta antalet på 50 år och en tydlig minskning från förra årets 1841 älgar. Men detta tror inte Sofia Stenbakken att det kommer göra någon större skillnad.

– Vi vet redan nu att vi inte kommer kunna fälla så många djur, säger hon.

År 1982/83 var antalet fällda älgar nästan 175 000 stycken. Det är mer än dubbelt så många än de 63 000 älgar som fälldes under jaktåret 2022/2023. Källa: Jordbruksverket/Älgdata.se Foto: TT/ Mikael Fritzon

”Tänk till ordentligt”

För att försöka behålla en livskraftig älgstam går nu jägareförbundet, tillsammans med jaktvårdskretsarna i länet, ut och rekommenderar att man först fokuserar på att skjuta kalvar.

– Nu uppmuntrar vi verkligen att alla tänker till ordentligt inför jakten. Jägarna har ett stort ansvar och det kan bli förödande på sikt om man skjuter fler vuxna reproduktiva djur än kalvar, säger Sofia Stenbakken.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.