Visa alla (3)

US fotas av frilanspilot med drönare

Universitetssjukhuset i Linköping fotograferas just nu med hjälp av drönare. 1000-tals bilder ska samlas in för att göra en 3D-modell av sjukhuset.

Drönaren ska fotografera gator och byggnader för en kommande 3D-modell som ska underlätta byggplanering av sjukhusområdet.

Linköpingsföretaget Spotscale har fått uppdraget och när vi träffar frilanspiloten Gustav Gerdes har han precis fått tillstånd från flygtornet på Saab att lyfta, men...

– Jag har stört skrattmåsarna för mycket, då får man ta en paus på just den här platsen, säger han och landar drönaren.

Se tv-inslaget här

Drönaren fotograferar gator och byggnader för en 3D-modell av sjukhusområdet.

Flygningarna börjar 8 juli och pågår i drygt tre veckor. Drönarflygningar har varit föremål för en debatt om integritetsskydd under våren, men projektet har fått tillstånd av Länsstyrelsen.

– Fotograferingen sker på stort avstånd från byggnaderna och skulle personal eller patienter råka komma med så redigeras de bort ur materialet sen, säger Stefan Fredriksson, fastighetsutvecklingschef på Region Östergötland.

– När jag stör fåglarna för mycket tar jag paus, säger Gustav Gerdes.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer