Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Utbrott av smittsam bisjukdom på Gotland

Uppdaterad
Publicerad
Den mycket smittsamma bisjukdomen amerikansk yngelröta har konstaterats i Tofta på Gotland, meddelar länsstyrelsen. Biodlare i området kommer kontaktas för att minimera spridning av sjukdomen.

Länsstyrelsens bitillsyningsman ska nu besöka alla biodlare inom en radie på tre kilometer från den odling där smittan hittades. Om det hittas fler smittade bisamhällen kommer kontrollområdet utvidgas.

– Vid konstaterad smitta måste samhället förintas och eldas upp. Det är mycket tråkigt för den som drabbas, säger Björn Dahlbäck, styrelseledamot hos Sveriges biodlares riksförbund.

Amerikansk yngelröta sprids via bakteriesporer som tål både uttorkning, värme och kyla. Sporerna kan vara livskraftiga i decennier. Smittan sprids ofta via biodlares utrustning och bin, men också via felflygande bin.

70-80 utbrott per år

Sverige brukar drabbas av mellan 70 och 80 utbrott av sjukdomen per år, enligt biodlarna. I Östergötland finns det zoner kring Norrköping och Linköping som anses som extra utsatta. Där får bisamhällen inte flyttas utanför zonen utan besiktning.

– Men det kan vara så att vissa bisamhällen klarar sig hos en drabbad biodlare. Då får denne vara extra noggrann med hygienen för att minska smittorisken, säger Björn Dahlbäck.

Smittosporerna finns latent

Anders Eliasson, som är lantbrukskonsulent på Länsstyrelsen i Östergötland, berättar att smittosporerna finns latent i 5-10 procent av alla bisamhällen. Det är dock bara vid vissa förhållanden som sjukdomen utvecklas.

Vildbin kan varken få eller sprida sjukdomen. Sveriges biodlares riksförbund har 15 000 medlemmar, men alla biodlare är inte medlemmar där.

På Jordbruksverkets sajt finns kartor över skydds- och övervakningsområden gällande amerikansk yngelröta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet