Restaurering av vattendrag är en del av arbetet som kan finansierats av bidragen. Foto: Emilie Olsson/SVT

Utökade bidrag för miljöarbete

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delar ut sammanlagt 374 miljoner kronor till landets länsstyrelser för miljöarbete med hav, vattendrag och sjöar. Länsstyrelserna får sedan dela ut bidraget fritt till länets kommuner, organisationer och företag.

Östergötland och Gotland kommer få ta emot 10,6 respektive 4,3 miljoner kronor, vilket är en ökning jämfört med 2017 års bidrag. Enligt HaV hjälper pengarna från bidraget till mer än att enbart förbättra miljön.

– Flera länsstyrelser vittnar om att fiskevård, restaurering av vatten, minskad övergödning och strandstädning leder till ökad turism, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på HaV.

Nya användningsområden

När bidraget infördes 2009 var det i första hand tänkt att användas för att bekämpa övergödningen. Det som är nytt för i år är att pengarna också kan användas till att bland annat ta hand om miljögifter från fritidsbåtar och även för att rensa bort kvarglömda fiskeredskap från havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.