Foto: AP/TT

Utredning: Ostlänkens kostnad kan bara bantas marginellt

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets utredning av kostnaderna för den nya stambanan mellan Järna och Linköping är nu klar. Bland annat visar den att vissa partier sticker ut kostnadsmässigt.

– Trafikverket har tillsammans med kommunerna längs järnvägssträckan gjort en kraftsamling för att se hur Ostlänken ska kunna byggas utan att kostnaderna ökar. Utredningen visar att kostnaderna bara kan bantas marginellt om det inte ska ge stora konsekvenser på järnvägens funktion, säger Einar Schuch, regional direktör på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Enligt Trafikverket är det framför allt andra lösningar för hantering av överskottsmassor som kan minska kostnaderna med totalt cirka en miljard kronor.

I nuvarande plan för transportsystemsfinansiering har Ostlänken finansiering till cirka 54 miljarder kronor. I april förra året konstaterade Trafikverket att det nuvarande förslaget för Ostlänken riskerar att bli drygt 10 miljarder kronor dyrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet