John Andåker är chef för utredningssektionen i Linköping. Han berättar mer om utredningarna i klippet. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Utredningschefen efter skjutningarna: ”Oerhört allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot onsdagen sköts en man i 35-årsåldern till döds i Lambohov i Linköping med flera skott. Redan samma dag kunde en man i 30-årsåldern gripas misstänkt för mord. Så här dagen efter händelsen är polisen förtegen när det gäller utredningen, men chefen för utredningssektionen bekräftar att polisen utreder samband mellan morden i Linköping.

Nio skjutningar och fyra misstänkta mord på ett halvår – Linköping har skakats av våldet den senaste tiden. John Andåker är chef för polisens utredningssektion i Linköping och det är på hans bord flera av våldsbrotten ligger.

– Det är naturligtvis oerhört allvarligt och vi lägger så mycket resurser vi bara kan på utredningssidan för att komma till bukt med det här. I dagsläget har vi åtta frihetsberövade i den här kontexten och miljön. Det är inte bara enskilda ärenden vi utreder, utan många händelser där vi hela tiden utreder sambanden, säger han till SVT Öst.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Försiktig med gängkoppling

Flera av skottlossningarna tros vara en del i en konflikt mellan olika gäng verksamma i Linköping – men John Andåker uttrycker sig försiktigt om gängkopplingen.

– Det finns för stor risk i spekulationer kring gängtillhörigheter och så vidare. det är viktigare att prata om vilka miljöer och kriminella miljöer individerna finns i, säger han.

Han säger även att de många våldsdåden i Linköping påverkar polisen.

– Det är klart att alla polisanställda påverkas av det här, precis som allmänheten. Det är en upplevd samhällsutveckling som upplevs som bekymmersam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet