Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utrotningshotade ljud samlas in

Uppdaterad
Publicerad

Arbetets museum i Norrköping och fem andra europeiska museer jobbar med att samla in ljud som är utrotningshotade.

Projektet heter Work with Sounds och samordnas av Arbetets museum. Med hjälp av arbetslivsmuseer runt om i landet samlar man in ljud både från arbets- och vardagsliv.

Garanterat äkta

Insamlingen ska pågå i två år och ljudkällan dokumenteras med både film och ljud för att garantera äktheten.

– Vi kommer att märka våra ljud med ett särskilt äkthetsintyg, säger Torsten Nilsson, arbetslivsintendent och projektledare.

Ljuden laddas upp i museernas egen databas Europeana and Wikipedia. De är sedan fria att använda, även för kommersiellt bruk som till exempel i dataspel och musik.

Sex museum

Projektet finansieras av EU-programmet Culture 2000 och de deltagande museerna gemensamt, och har en budget på 400.000 euro.

Förutom Arbetets museum deltar Museum of Municipal Engineering i Polen, Technical museum i Slovenien, LWL-Industriemuseum i Tyskland, The Finnish Labour Museum Werstas i Finland och La Fonderie. Musée Bruxellois de l´industrie et du travail i Belgien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer