Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när världens första kvinnliga krockdocka visades upp i ett krocktest på Statens väg- och transportinstitut i Linköping. Foto: Axel Brantemo/SVT

Utvecklade första kvinnliga krockdockan – nu en av världens 100 främsta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

VTI-professorn Astrid Linder har av brittiska BBC utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika och inspirerande kvinnor. Hon är den enda svenskan på årets lista.

Astrid Linder är professor i trafiksäkerhet vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Linköping och får sin plats på listan för sin forskning och utveckling av världens första kvinnliga krockdockan i genomsnittlig storlek – SET50F.

– Det är väldigt roligt, både för mig och alla andra som bidragit till den här forskningen. Krockdockan bygger på 25 års arbete och även om jag får mest uppmärksamhet har det verkligen varit ett lagarbete, säger Astrid Linder i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.