Foto: Veronica Gardell/SVT

Efter regeringsnobben: V driver vidare för ny elkabel

Publicerad

Efter regeringens nobb till Vänsterpartiet att släppas in i energiöverenskommelsen tar V riksdagsvägen för att driva på för ett av sina krav – en tredje elkabel till Gotland och mer vindkraft där.

– Om regeringen inte vill förhandla med oss så får vi pröva andra vägar för att få igenom vår politik, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till TT.

Näringsutskottet behandlar för närvarande ett trettiotal motioner som handlar elmarknaden. Några av dem handlar om elkablar till Gotland och V avser att ställa sig bakom en motion från Centerpartiet som föreslår att riksdagen ska ge regeringen strikta order om att en tredje elkabel ska byggas. Det ska ge genom att regeringen uppmanar Svenska kraftnät att planera och bygga en tredje kabel.

Vill pressa MP

Enligt uppgift till TT verkar det troligt att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kan stödja förslaget, förutom Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men det räcker inte för majoritet i riksdagen, det behövs en handfull röster till.

Jonas Sjöstedt hoppas på att vinna över några miljöpartister.

-Det måste ju finnas fyra miljöpartister som kan ställa sig bakom det här, säger Sjöstedt och undrar hur MP skulle kunna låta bli att backa upp en tredje kabel eftersom den skulle innebära en ”otrolig klimatvinst”.

Sjöstedt syftar på att det skulle ge nya möjligheter att bygga ut vindkraften och slussa el till fastlandet via den nya kabeln och samtidigt garantera Cementa i Slite garanterad tillgång till el och mera el för att kunna minska sina koldioxidutsläpp.

Kapaciteten i kablarna till ön i dag är för liten och gotlänningarna har åtskilliga gånger de senaste åren drabbats av omfattande strömavbrott som försvårat vardag och företagande.

M stödjer

Näringsutskottets ordförande, Lars Hjälmered (M), anser att kabeln behövs och avser att försöka få till en majoritet i utskottet och riksdagen för att den ska bli av.

-Den borde projekteras och byggas, säger Hjälmered och anger samma skäl som Vänsterpartiet till stöd.

Den behövs för klimatomställningen, för att Cementa ska kunna ställa om och för att gotlänningarna ska slippa dagens orimliga återkommande strömavbrott på grund av brister i nätet.

Under förra årets Almedalsvecka deltog Eva Nypelius (C), ordförande för regionstyrelsen på Gotland i kampen för en ny elkabel till fastlandet. Se det klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet