Foto: Patrik Widegren/SVT

Vänsterpartiet vill se ny Gotlandskabel i energiöverenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad
En ny elkabel till Gotland. Det finns med i Vänsterpartiets krav för att gå med i energiöverenskommelsen.

Partierna bakom energiöverenskommelsen saknar i dagsläget majoritet och är därför i behov av Vänsterpartiets stöd. Nu öppnar partiet för att gå med i överenskommelsen, efter att tidigare ha stått utanför.

– Sverige måste skynda på sitt arbete för att nå klimatmålen. Där spelar energifrågan en avgörande roll. Vi är redo att gå in och se till att energiöverenskommelsen får majoritet i riksdagen, men då krävs att vi får gehör för våra klimatkrav, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Ett av kraven är en ny elkabel till Gotland.

– Hela Sveriges klimatomställning försvåras av att elkapaciteten till och från Gotland är undermålig. En tredje elkabel till Gotland skulle säkra eltillgången så att Sveriges näst största utsläppare, Cementa på Gotland, kan ställa om till eldrift. Det skulle också göra det möjligt att bygga ut vindkraften på Gotland och överföra den till fastlandet, säger Birger Lahti (V) i pressmeddelandet.

Hanna Westerén (S), en av två riksdagsledamöter från Gotland, är positiv till Vänsterpartiets besked.

– Jag välkomnar att fler och fler uppmärksammar hur viktigt det är med trygg elförsörjning i hela landet. Båda vi riksdagsledamöter från Gotland driver på för att en kabel ska komma till stånd, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter Öst.

– Jag är också glad åt att Vänsterpartiet idag, som ett av flera krav för att gå in i Energiöverenskommelsen, kräver en ny elkabel till Gotland. Det stärker vår linje och därmed ökar stödet för min motion och trycket på regeringen att hitta lösningar säger Lars Thomsson (C), riksdagsledamot för Gotland i en kommentar.

Frågan om elkabel till Gotland har länge varit en aktuell fråga. Under Almedalsveckan förra året drevs bland annat en kampanj för en ny kabel. I klippet nedan kan du höra Eva Nypelius (C) berätta om förra årets kampanj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Eva Nypelius (C), ordförande för regionstyrelsen på Gotland, berätta om kampen för en ny elkabel till fastlandet Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet