Foto: Veronica Gardell/SVT

Anställda på gotländska elbolaget hotas efter strömavbrotten

Uppdaterad
Publicerad

Runt 15 gånger sedan i juni har Gotland blivit helt strömlöst. Irritationen på ön har lett till att anställda på gotländska elbolaget Geab, som äger ledningsnätet, har hotats. Det rapporterar Aftonbladet.

Anledningen till sommarens strömavbrott på Gotland är installationen av den ny kontrollanläggningen i Ygne som inleddes i maj – och avslutades förra veckan.

Avbrotten har lett till irritation

Strömavbrotten har lett till irritation på ön. En som uttryckt sin ilska är småföretagaren Irene Ahlkvist.

Gotland

– Ibland säger Geab i intervjuer att de (företaget) förstår att det är jobbigt för folk att inte kunna kolla på tv och använda sin dator men det är ju inte det som är det viktiga, det är ju att folk får sin vardag störd och ibland förstörd, säger hon till Aftonbladet.

Ahlkvist berättar för tidningen att hon har ansökt om ersättning för problem hon har drabbats av på grund av avbrotten.

– Personligen är jag av den åsikten att det här är ett jobb man borde genomfört tidigare, nu har vi fått väldigt höga elnätsavgifter som ska bekosta det, säger Irene Ahlkvist.

En anställds barn ska ha hotats

Geabs vd Jan Karlsson säger till Aftonbladet att han har förståelse för att folk är irriterade – men anser att strömavbrotten inte hade kunnat undvikas. Han berättar också att anställda på företaget har hotats.

– Det har uttryckts väldigt tydliga hot som har polisanmälts, man har också varit på anställdas barn på ett otillbörligt sätt, säger han och berättar att en händelse gäller ett barn som har föräldrar på företaget:

– Jag vet inte exakt hur orden föll men en vuxen människa sökte upp en av våra våra anställdas barn och påtalade det olämpliga i att hans eller hennes förälder jobbar hos oss, säger Jan Karlsson.

Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning för att utreda vad som kan ha gått fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet