• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Geabs kontrollanläggning i Ygne tar emot elen från fastlandet. Foto: Patrik Widegren/SVT

Varnar för fler elavbrott på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Elbolaget Gotlands Energi varnar för att risken denna vecka blir förhöjd för att Gotland kan bli strömlöst. Detta på grund av de tester man nu ska göra vid den renoverade kontrollanläggningen.

Vid Ygne på västra Gotland kommer de två kablarna från fastlandet som förser ön med ström in från havet. De går in i en kontrollanläggning en bit upp på land och det är där som Vattenfall, med dotterbolaget Gotlands Energi, nu har moderniserat utrustningen. Renoveringen ska ge tryggare elleveranser, men hittills har den lett till flera stora avbrott.

Irritation hos kunderna

Vid ett tiotal tillfällen har hela Gotland blivit strömlöst sedan arbetena i kontrollanläggningen började i juli.  Detta har skapat irritation hos kunderna och besvär för olika näringsidkare.

– Det är negativt naturligtvis. Det funkar ju inte att handla för kunderna kan itne öppna kylar eller frysar för då höjs temperaturen, säger Mats Runander som är livsmedelshandlare i Vibble, sex kilometer från Ygne.

När strömmen försvinner så får butiken enkelt stänga igen.

– Till kassaapparaterna så har vi batteridrift i ungefär en halvtimme. Men vi måste utrymma butiken, för det blir mörkt här och vi måste slå igen, säger Mats.

Mats Runander, livsmedelshandlare i Vibble på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Mest kritiskt på tisdag

Arbetena i kontrollanläggningen är nu klara och den här veckan ska ett antal tester göras för att se att allt fungerar som det ska. Under den tiden, så varnar Geab för att fler strömavbrott kan uppstå. Den mest kritiska dagen uppges vara under tisdagen. Mats Runander hoppas på att inga fler strömavbrott uppstår.

– Eftersom jag inte kan påverka det själv så går jag inte och tänker på det till vardags, utan jag satsar på det som jag kan göra något åt. Det är att ha butiken så bra som möjligt när det finns ström, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömavbrott på Gotland

Mer i ämnet