• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Här tycker några till om vad friluftslivet är för dem. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vad är friluftsliv för dig – sport eller avkoppling?

Ja, den officiella definitionen av friluftsliv är ”naturupplevelser utomhus, i natur och kulturlandskap och att det inte är tävling”.
– Det finns upplevelser som du får i friluftslivet, som du har svårt att få något annat håll, säger friluftsforskare och professor Klas Sandell.

Numera kan vi lätt var uppkopplade och bär med oss internet ut i naturen.

Det här har gjort att begreppet friluftsliv har breddats och antalet sporter som man utövar i naturen blir fler och fler.

SVT PLAY: Vad är friluftsliv för dig?

Antalet sporter i naturen ökar Foto: SVT

Friluftslivet värderas högt

Många kommuner i Östergötland satsar nu på att utveckla friluftslivet och och få ut alla invånare i naturen.

Det behövs, menar professor Klas Sandell, som nyligen besökte Linköping, eftersom friluftslivet är bedrövligt underfinansierat i jämförelse med sport och idrott.

–  Friluftslivet får bara en bråkdel. Det är en löjligt liten summa i förhållande till den roll som friluftslivet har i samhället och hos allmänheten, säger Klas Sandell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer