Rapporten ger flera exempel på fall där klart jäv har förekommit Foto: TT

Anklagelserna mot överförmyndaren i Mjölby

Uppdaterad
Publicerad

I granskningen av Mjölbys före detta överförmyndare konstateras klart jäv och stora ekonomiska förluster för de omyndiga huvudmännen.

I många fall har huvudmännen, alltså omyndiga som behöver hjälp med att ta hand om sig själva och sin egendom, orsakats ekonomisk skada på grund av överförmyndarens beslut, eller brist på beslut, skriver överförmyndarkansliet som är granskarna.

1,2 miljoner felaktigt utbetalade

I 18 fall har han fattat felaktiga arvodesbeslut som utbetalats från huvudmannens kapital. Totalt har drygt 1,2 miljoner kronor felaktigt betalats ut enligt granskarna.

Dessutom har överförmyndaren flera gånger beviljat att så stora summor som en halv miljon kronor tas ut från överförmyndarspärrat konto. Pengar som god man, tillika huvudmannens son eller dotter och gåvomottagare, ansökt om att få ta ut.

Han har motiverat besluten med att ”barnen var de enda bröstarvingarna, några andra finns inte, så uttaget belopp ska ses som ett förtida arv”. Flera av huvudmännen bedöms enligt läkarintyg inte förstå vad saken gäller och det finns inget lagstöd för ett sådant beslut. Dessutom är jävsfrågan uppenbar då de sökande är god man, son respektive dotter och mottagare av gåvan, konstaterar granskarna.

Jäv har förekommit

Rapporten ger också andra exempel på fall där klart jäv har förekommit:

”Överförmyndaren har förordnat sin egen dotter till ställföreträdare och så sent som 2014-12-30 fattat beslut om uttag från överförmyndarspärrat konto på 40 000:- för hennes huvudmans räkning.”

”Överförmyndaren har förordnat sin svärson till god man och har därefter själv årligen granskat och godkänt årsräkningar samt fattat arvodesbeslut som huvudmannen fått stå för. Denna ställföreträdare är gift med gode mannen (överförmyndarens dotter).”

”En före detta god man var närmsta granne med överförmyndaren. Hon erhöll ett osedvanligt högt arvode, som efter hennes död, när ny god man förordnats, sänktes till en betydligt lägre nivå. Huvudmannen har själv fått stå för detta omotiverat höga arvode.”

”Bra att det utreds”

Den nu misstänkte före detta överförmyndaren skriver i ett mail till media att han tycker det är ”bra att detta nu utreds ordentligt så att jag och andra får veta vad som eventuellt hanterats felaktigt och de eventuella orsakerna till detta”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.