Det milda vädret försvårar för länets skidentusiaster Foto: Erik Johanssen / TT

Dåligt med glid för länets skidentusiaster

Uppdaterad
Publicerad

Det hittills milda vädret har senarelagt årets längdskidssäsong. För att producera konstsnö måste temperaturen ner under nollan, vilket varit ovanligt under vintern.

Flera skidklubbar i Östergötland har på grund av den rådande snöbristen fått senarelägga sina träningar. Även tävlingar har fått flyttas fram.

– Ifjol hamnade vi efter i tävlandet. Andra klubbar i landet har haft tillgång till konstsnö. För oss kan det blir en bristning i motivationen, säger Jonas Braam från skidföreningen Kimstad GoIF.

– Sedan 2010 har vi en jättestor barnverksamhet, samma år som vi hade en fantastisk vinter med massa snö.

Hur tränar ni istället?

– För de små handlar det mycket om teknik och motorik. De får balansera på stockar och stenar, springa och leka. Vi asfalterade en slinga förra sommaren för rullskidsåkning, den är väldigt bra för alla åldrar.

Många Vasaloppsdeltagare hoppas kunna hitta formen till det klassiska långloppet, men med bara tre månader kvar syns ingen snö i skidspåren.

I fjol begav sig 2474 östgötar till startlinjen i Sälen.

– Ett tips kan vara att träna mycket kondition. Kör två intervallpass i veckan och distansträning däremellan. Rullskidor är viktigt för tekniken, bålmuskulaturen och för överkroppen, säger Jonas Braam. 

Men än finns det hopp om klassisk längdskidåking. Prognoserna visar på ett kommande kallväder, och i takt med att temperaturen sjunker hoppas klubbarna kunna dra igång sina snökanoner.

– Vädermässigt borde det snart vara möjligt. Vi kämpar på för att få till det, säger Jonas Braam

LÄS MER: Så här blir vädret i Östergötland respektive på Gotland de kommande dygnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.