Valborgsmässoeldarna hotade

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kommer ett besked om det blir några Valborgsmässoeldar i Östergötland eller inte. – Det kan absolut bli eldningsförbud på Valborg, säger Daniel Agerhult, inre befäl vid Räddningstjänsten i Östra götaland. I Skänninge har man t.ex. redan valt att ställa in.

Bara två dagar återstår och efter alla skogsbränder undrar förstås många: Kommer det bli några Valborgsmässoeldar i Östergötland? På måndagen kommer länsstyrelsen i Östergötland att hålla ett möte där man bestämmer vad som gäller på Valborg.

Stor risk för spridning

– Just nu är det eldningsförbud och en Valborgsmässoeld kan vara så stor att det finns stor risk för spridning, säger Daniel Agerhult, inre befäl vid Räddningstjänsten i Östra götaland.

Så det kan bli så att det blir förbjudet att elda på Valborgsmässoafton?

– Så kan det absolut bli. Jag tror det kommer ett tydligare besked på måndag.

Gotland avråder från eldning

På Region Gotlands hemsida står det att: På grund av det torra vädret avråder räddningstjänsten från att elda. Detta gäller även på Valborgsmässoafton. Ännu är inget eldningsförbud utfärdat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.