Foto: Patrik Widegren/SVT

Våldtäktsutredning läggs ned på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har beslutat att lägga ner förundersökningen om en uppmärksammad misstänkt gruppvåldtäkt mot en 30-årig rullstolsburen kvinna på Gotland.

Totalt sex män i tjugoårsåldern greps av polis samma dag i höstas som våldtäkten anmäldes, fem anhölls men försattes senare på fri fot.

– Utredningen avser mycket allvarliga brott. Jag har varit angelägen om att vidta alla rimliga utredningsåtgärder som finns i syfte att utreda vad som inträffat. Det är skälet till att utredningen dragit ut på tiden, säger Åke Olsson.

Misstänkt våldtäkt upprör på Gotland

– Svårigheten i det här fallet har varit att utreda om hon befunnit sig i en utsatt situation. Att hon inte varit utsatt för våld eller hot, det kunde vi klara ut inledningsvis, säger han.

Vice chefsåklagare Åke Olsson. Foto: Patrik Widegren/SVT

Brott kunde inte styrkas

Nu – tre månader senare – läggs alltså förundersökningen ned eftersom brott inte kan styrkas.

– För att det ska vara fråga om våldtäkt så måste jag kunna bevisa att målsäganden har varit utsatt för våld eller hot och att man därigenom utsatt henne för ett sexuellt övergrepp. Det kan jag inte bevisa till att börja med. Jag kan också säga att målsäganden inte påstår att hon varit utsatt för våld eller hot, säger Åke Olsson som inte heller kan bevisa att kvinnan varit i en särskilt utsatt situation.

Tror att människor kommer att förstå det här

Den misstänkta våldtäkten kopplades snabbt till etnicitet, sedan det spridits uppgifter om att de misstänkta var asylsökande. Stämningen på Gotland blev hätsk, några av dem som pekats ut som våldtäktsmän hotades och polisen skickade förstärkning till ön sedan hot riktats mot såväl de tidigare anhållna som personer inom rättsväsendet.

Med tanke på detta så väntas åklagarens beslut väcka reaktioner.

– Nu har jag efter bästa förmåga utrett den här frågan och det finns inget annat beslut att fatta. Jag tror att människor när man tänker efter och försöker sätta sig in själv i den situationen att man är misstänkt för någonting, då vill man att rättsväsendet ska bestå av människor som  är sakliga och objektiva. Då vill man att vi ska ha höga beviskrav. Jag tror att människor kommer att förstå det här, säger Åke Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt upprör på Gotland

Mer i ämnet