Annika Krutzén (M), ordförande för social- och omsorgsnämnden på Linköpings kommun, berättar om kommunens samarbete med kvinnojouren. Foto: Erika Landt/SVT

Vallöftet: Föräldrar som avvisar hjälp kan förlora försörjningsstöd

Publicerad
Val 2022Valresultat

Valet närmar sig med stormsteg och idag presenterade Moderaterna i Linköping ett av sina vallöften – tidiga insatser inom skola och socialtjänst.

– Vi vet att tidiga och förebyggande insatser ger bättre förutsättningar att välja rätt väg i livet. Därför vill vi fokusera mer kring att barn och unga ska få det stöd och den hjälp de behöver, tidigt i livet, säger Annika Krutzén (M) i ett pressmeddelande.

Linköping är en kommun som de senaste åren drabbats hårt av gängvåldet. För att komma åt problematiken vill partiet bland annat att kontakt med ungdom och dess vårdnadshavare ska tas inom 48 timmar från att misstanke om brott givits.

Kan förlora försörjningsstöd

I pressmeddelandet skriver Moderaterna också att socialtjänsten ska kunna ställa högre krav på föräldrars medverkan i utredningar. När det gäller barn som uppvisar stora problem och kriminella beteenden ska föräldrarna kunna bli av med sitt försörjningsstöd om de avvisar hjälp från socialtjänsten.

– Ju tidigare kommunen kan ingripa när barn far illa desto större är chansen att vi får ett positivt utfall. Vi tror på förstärkt samverkan mellan skola och socialtjänst, på ett utökat föräldraansvar och att bygga vidare på de metoder och arbetssätt som visat sig fungera, säger Erik Östman (M) i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet