Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Jenny Berggren leg. specialistläkare och specialistläkaren Johnny Sabbagh, berätta bland annat varför det är viktigt att få lära känna sina patienter. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Dag för specialister i allmänmedicin: ”Fler borde ha fast läkare”

Publicerad

19 maj är World Family Doctor Day. Då uppmärksammas specialister i allmänmedicin.

– Bästa med mitt jobb är att jag får lära känna min patienter över tid, säger Jenny Berggren leg. specialistläkare på en vårdcentral i Linköping.

Enligt vård- och omsorgsanalys för 2023 är det fortfarande många patienter som får möta olika läkare i kontakten med primärvården. Trots att regionerna i landet har ett mål när det gäller kontinuiteten, 55 procent av befolkningen ska ha en namngiven fast läkarkontakt i primärvården.

Den senaste kartläggningen som genomförts på uppdrag av regeringen visar att att det bara är hälften av regionerna som når upp till det.

– Det är förfärligt. Vi borde röra oss i den andra riktningen, säger Jenny Berggren.

Vidare berättar hon att kontinuitet med sin läkare oftast innebär färre sjukhusbesök.

– För att lära känna patienten krävs kontinuitet och det behöver prioriteras mer. Kontinuitet med mina patienter är det i särklass roligast och mest effektiva sättet för mig att arbeta, säger hon.

Johnny Sabbagh leg. läkare specialist i allmänmedicin berättar i klippet ovan vad han gillar mest med sitt jobb. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Se och hör de legitimerade specialistläkarna i allmänmedicin utveckla vad det innebär i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.