Jonas Andersson, ordförande i Vänsterpartiet i Valdemarsvik Foto: SVT/ Region Östergötland

Vänsterpartiet lämnar samarbete i Valdemarsvik

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade Vänsterpartiet i Valdemarsvik att man nu lämnar samarbetet med S och C. Bakgrunden är att man inte kommer överens om det budgetförslag som ligger för tre år framåt.

– Anledningen är att vi inte har samma syn på ekonomin. Vi vill höja skatten med 50 öre i kommunen för att få att få ett större ekonomiskt utrymme för att klara verksamheterna inom skola och omsorg, säger Jonas Andersson, ordförande i Vänsterpartiet i Valdemarsvik.

Ensamt parti för skattehöjning

Under måndagskvällen kommer en budgetdebatt hållas i Valdemarsvik. Men skattesatsen sattes redan i november så Vänsterpartiet ser ingen möjlighet till en förändring.

Valdemarsvik

– Vi har inte bestämt oss än hur vi kommer rösta. Vi kommer ta ställning till det budgetförslag som vi ser som mest genomförbar, säger Jonas Andersson (V).

Så ni har inte öppnat upp dörrarna för ett samarbete med oppositionen?

– Nej, det har vi inte gjort för oppositionen är också emot en skattehöjning – så där finns inget att hämta. Det är bara vi som pekar på en annan ekonomisk linje just nu, säger han.

Det var tänkt att Ted Starkås (S), Jenny Elander Ek (C) och Jonas Andersson (V) skulle arbeta tillsammans under de kommande åren. Foto: SVT arkiv

Vilka kommer styra i Valdemarsvik framöver?

– Det blir ett nytt läge nu så vi får se hur det parlamentariska läget blir för kommande år. Det kommer nog klargöras mer under nästa fullmäktigemöte 27 januari, säger Jonas Andersson (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet