Biträdande kommundirektör Jimmy Szegeti och arkivbild från Varamon. Foto: Motala kommun och Veronica Gardell/SVT

Varamon: Kommunen uppmanar badgäster att ta situationen på allvar

Uppdaterad
Publicerad
Det varma vädret har fått mängder av badsugna att dra till Varamon i Motala. Så pass många att det också kom reaktioner på trängsel på stranden. Även från kommunen märks en viss oro och de har fått både oroliga och arga reaktioner.

Via mejl har SVT Nyheter Öst varit i kontakt med biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti:

Hur ser kommunen på läget vid Varamon?

– Jag är orolig för vad det innebär med tanke på coronapandemin och de semestertider vi befinner oss i. Vi uppmanar alla, både medborgare och besökare att tänka sig för, hålla avstånd och ta det här på allvar.

Har ni fått reaktioner från allmänheten, om vad i så fall?

– Vi har fått många reaktioner från oroliga och stundtals arga personer. De är oroliga för trängseln och tycker inte att besökarna följer de rekommendationer som finns.

Åtgärder

Vilka insatser har kommunen gjort så här långt för att se till att avstånd hålls och risk för smittspridning minskar?

– Vi har till exempel utökat antalet grillplatser, parksoffor och bänkbord och spridit ut dem över ett större område. Vi ser också till att de allmänna ytorna kan nyttjas på ett bättre sätt och göra dem mer tillgängliga genom att röja vegetation, skapa nya gångstråk och göra det lätt för besökare att parkera i närheten. På våra offentliga toaletter finns möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten för att hålla god handhygien. För att påminna besökare om att hålla avstånd till varandra har informationsskyltar placerats i anslutning till badstränder, friluftsområden och lekplatser.

Planeras ytterligare insatser eller kontroller för att upprätthålla FHM:s rekommendationer?

– Kommunen ansvarar för och genomför många olika typer av insatser för att kontinuerligt informera och påminna medborgare och besökare. Detta arbetar vi aktivt med dagligen. Vi samverkar med andra myndigheter, lokala aktörer och medborgare för att nå ut brett med budskapen. Resultaten av insatserna utvärderas och nya bedömningar görs kontinuerligt i kommunens krisledning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet